2012. augusztus 23., csütörtök

Én kis kertem sakk torta

Szerény véleményem szerint a sakk szelet az egyik legfinomabb krém mentes sütemény a világon! Nem vagyok ám egyedül ezzel, tudom jól, hogy kedves Sógornőm is hasonlóan vélekedik. Éppen ezért választottam születésnapjára a sakk szelet tortásított formáját. Semmiben sem tértem el a hagyományos recepttől - természetesen attól eltekintve, hogy ezúttal nem tepsiben, hanem torta formában sütöttem meg a lapokat.



A sakk szelet elkészítéséhez (avagy torta formában való megsütéséhez) a következő alapanyagokra lesz szükségünk:

Sárga tészta
  • 16 dkg margarin
  • 16 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 12 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor
Barna tészta
  • 16 dkg margarin
  • 16 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • késhegynyi sütőpor
A bevonáshoz
  • 150g étcsokoládé
  • 150ml tejszín

A sárga tésztához a margarint a kétfajta cukorral és a citromhéjjal jól kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A liszt-sütőpor keveréket átszitáljuk, majd a masszához keverjük. A fehérjéket külön kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal keverjük bele az elkészült margarinos-lisztes sütemény tésztába. 

A barna tésztánál is hasonlóan kell eljárni, ugyebár itt nem kell reszelt citromhéjat használnunk, ellenben a liszthez nem csupán a sütőport, hanem a kakaóport is hozzá kell keverjük és együtt is szitáljuk át őket.

Az én sütőmben - ami nélkülözi a légkeverést - 12 perc alatt sül meg szépen a sütemény, méghozzá 180 fokon. Nagy híve vagyok a tűpróbának, hiszen minden sütő máshogy süt, így most is azt ajánlom, a 12 percet csak egyfajta iránymutatóként kezelje mindenki és nyugodtan szurkáljon.  

Ezúttal nem részletezném, milyen módon készül el a sakk szelet, hiszen az én területem a "tortáskodás".

Mindkét színű lapból kettőt sütöttem, 28cm-es tortaformában. Aki van olyan elvetemült és lemérte már a 28-as (avagy bármilyen méretű) tortaformáját, rájöhetett, hogy valójában a 28cm a karima legszélével értendő, tehát sosem fogunk egy 28cm-es tortát kapni, ha 28cm-es formában sütünk. Ezért lemértem az első elkészült kör lapnak az átmérőjét, osztottam kettővel, így megkaptam a sugarát. És lám-lám, milyen furcsa szituációkban köszön elő a matek óra tananyaga! :-) No de vissza a sugárhoz. Ezt elosztottam hárommal, ezzel be is fejeztem az osztogatósdit. Ekkor azonban előkerült a körzőm is. Az utolsó, hárommal való osztásnál kapott sugárral rajzoltam egy kört. Majd még egyet, de ekkor már az előbbi sugár kétszeresével. Mind a két papír kört kivágtam (érdemes ezeket eltenni későbbi sakk torta készítéséhez), és az elkészült sablonok segítségével felvágtam mind a négy sütemény lapot. 

Ha mindenki jól végezte a dolgát, akkor ennél a fázisnál 2 darab sárga és 2 darab barna színű kis köre van, és van 8 darab körgyűrűje is, 4 kisebb és 4 nagyobb. Kezdődhet hát az összerakás.


Jelen tortánál az alsó szint közepének a barna kört választottam, köré pedig egy kisebb sárga körgyűrűt raktam, kívülre került egy nagy barna. Jó vastagon bekentem barack lekvárral. A barna középre egy sárga körnek kell kerülnie, köré kerül az egyik kisebb barna gyűrű, végül egy nagy sárga. Innentől pedig már csak ismételni tudnám önmagam az instrukciók tekintetében, amit nem teszek, inkább megkérek mindenkit, folytassa tovább a bekezdés elejétől. Ugye nem is olyan bonyolult? És azoknak, akik hajlandóak voltak végigolvasni az instrukcióimat, elárulom azt is, hogy létezik egy még egyszerűbb módszer is. Kapható ugyanis különféle üzletekben, webáruházakban sakk torta készítő forma is. Én az ár-érték arányt nem találtam meggyőzőnek, így maradok a szabdalós módszer mellett.

A tortát csoki a megmelegített tejszínben feloldott étcsokoládéval vonjuk be. A virágos kert földjét én a Hanga Kockásfülű nyúl tortájából megmaradt és lefagyasztott kakaós lapból morzsoltam össze, jól beleragadt az alatta lévő csoki ganache-ba. A kerítést pedig babapiskótából faragtam formára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése